Министърът на земеделието и кметът на Видин зарязаха лозята в масив между селата Гомотарци и Кошава

фев. 16, 2022 | Новини

Mинистърът на земеделието д-р Иван Иванов и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков бяха сред гостите на тържеството, организирано по повод Трифон Зарезан от „Бонония Естейт“ ООД.

То се състоя в лозовия масив между селата Гомотарци и Кошава. Сред официалните лица, които уважиха празника, бяха народните представители Петър Миланов, Филип Попов и Иво Атанасов, заместник-кметовете на Общината Борислава Борисова и Светослав Скорчев и др.

Ивайло Йотов, един от съсобствениците на „Бонония Естейт“ и почетен гражданин на Видин, приветства с „добре дошли“ всички присъстващи на ритуала, който поставя началото на най-натоварения период от годината за лозарите. Той изрази надежда, че гроздоберът през септември ще е успешен, а лозовите масиви ще родят хубаво грозде, от което ще се направи качествено вино. Видин е регион, който предлага много възможности, категоричен беше Йотов: „При условие, че ние, местните хора, към които вече и аз се причислявам, че общинската администрация, в лицето на кмета д-р Ценков, че централната власт, в лицето на министъра на земеделието и правителството, си подадем ръка и правим стъпки напред, този регион има огромният шанс да се развие“.

На свой ред земеделският министър д-р Иван Иванов отбеляза, че държавата има дълг към Видин и към Северозапада. Той подчерта, че присъствието му тук, заедно с народните представители, е доказателство, че този регион има потенциал. Иванов изрази надежда, че и други инвеститори ще последват примера на собствениците на „Бонония Естейт“ и увери, че държавата ще бъде добър партньор на всеки, който се заеме с подобно начинание.

По случай празника кметът на Община Видин поднесе поздравителен адрес на собствениците на фирмата Ангел и Ивайло Йотови, като ги поздрави за това, че продължават хубавата българска традиция на Трифон Зарезан. „Компанията Ви развива изключително успешно своята дейност и заслужено заема лидерско място в областта на лозарството и винопроизводството. Благодарение на Вашата предприемчивост, креативност и на усилията на целия колектив, „Бонония Естейт“ е познато и утвърдено име на вътрешния и международен пазар. Като кмет на Община Видин изразявам своята признателност за това, че осигурявате трудова заетост на много хора, живеещи тук и надграждате постигнатото“, се посочва още в поздравителния адрес.

По традиция празничен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. Владиката пожела трудът на лозарите да е плодотворен, в домовете им да има изобилие и Божието благословение да е винаги с тях.

След водосвета гостите бяха поканени да се включат в ритуалното зарязване на лозята.

В момента „Бонония Естейт“ отглежда около 1600 дка лозя, като намеренията на собствениците са да увеличат лозовите насаждения до 2000 дка.

Източник: https://dariknews.bg/