Ресвератролът - естественият елексир във виното.

Всички знаем, че виното е здравословно, но повечето от нас не знаят причините за това. Чували ли сте за ресвератрол, естественият антиоксидант, антикоагулант, регулатор на сложни процеси при възпаления, рак и други? Той се съдържа в люспите на гроздето, в боровинките, фъстъците и други.


Растенията произвеждат ресвератрол, само като отговор на гъбична или бактериална атака. Точно така – ресвератролът e естествен антибиотик и фунгицид, който тези растения произвеждат за да се защитят от всички тези биологични вредители. Тук е важно, че съдържанието му е с толкова по-високи концентрации, колкото растението (лозата например) се е борило с вредители. Но, ако се пръска, растението няма нужда да го произвежда в такива количества.


Смята се, че начинът, по който ресвератролът действа, е като отключва и стимулира работата на определени гени в човешкото ДНК и така води до подобрение в цялостната обмяна на веществата. Освен това повлиява на огромен спектър от болести като рак, сърдечно съдови, възпалителни и дегенеративни заболявания. Разбира се, прословутият антоксидантен ефект е на първо място, но повишава също така и енергийното ниво на клетките, а и убива бактерии, вируси и гъбички.


Веществото работи като организира сложен механизъм в самите органи и клетки на опитните мишки, който атакува болестта, като инхибира протеини или активира ДНК гени.

Също така, предотвратява и намалява възпалението като потиска определени протеини, които тялото произвежда в отговор на инфекция, контузия или други стресови фактори.
Вече е добре известно, че възпалението, освен симптом, е и състояние, което само по себе си причинява доста проблеми, например извлича магнезии от тялото, а един от страничните ефекти на това е високото кръвно налягане. Също така то е предпоставка за автоимунни заболявания като алергии, артрит, множествена склероза, сърдечни болести, диабет и Алцхаймер.

Когато се консумира ресвератрол, той не редуцира директно възпалението. Вместо това активира системи в клетките на тялото както и протеини, които премахват възпалението по естествен начин. Точно затова ресвератролът се нарича регулатор, а не лекарство. Регулаторът работи като активира и деактивира различни ензими, протеини и дори гени, за да предотврати или лекува причината за проблема, а не просто да замаскира симптомите.

Ресвератролът възпира възпалението като активира много от същите процеси, които се активират и при лекарствата против възпаление, но по много по-сложен и прецизно насочен маниер. Ресвератролът намалява възпалението без да се меси на други полезни процеси, които биват възпирани от конвенционалните лекарства.

Рака също бива атакуван изключително интелигентно като регулира определен протеин, който се свързва с много от видовете и му прекъсва кръвното захранване.

Не случайно древните са казвали In Vino Veritas, или истината е във виното. Като най-здравословни от гамата на Бонония естейт се очертават Gomotartzi и Bononia Estate Reserve, последвани от Розе OhLaLa, а бялото вино Istar, следва да е в по-сериозни количества, за да бъде здравословно.

 


Обратно в блог
Tози сайт използва "Бисквитки". Приемам
Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика на поверителност.